Pages

Saturday, 16 November 2013

Mahukan Muslimah handsock yang trendy dan selesa?? Lai..lai..lai..cari kat sini

As'kum

Entry saidah kali ini adalah berkenaan dengan muslimah handsock. Baru-baru ni saidah dapat satu idea nak buat muslimah handsock yang trendy, lain dari yang lain ! :) jom tengok sket


Pss: TQ Hazirah Meow kerana bagi pinjam tangan. Permulaan jadik model gitewww~~



Tempahan dibuka. Korang boleh tempah mengikut warna yang korang nak. Ianya selesa dan trendy, harganya berpatutan. Hanya RM10.00 termasuk caj post. *post laju*.. Berpatutan kann?? So, kalau berminat, boleh lah anda menelefon 999, dengan segeranya sepasukan syarikat kami menghantar sepasukan team yang lengkap beruniformm,, dan menghantar saman bukannye handsock,, hehehhehe,,, so, JADILAH ANTARA PELANGGAN PERTAMA KAMI!! dan dengan itu, kami akan berikan 100 pasang handsock percuma kepada ahli2 keluarga anda,, beliiii jangan x belii.

Hihihi...

P/S: Kalau berminat nak beli banyak/ by pieces, whatssap ke no saidah +60192779757. ^^

Thursday, 24 October 2013

Cara gadis melayu zaman dulu2

Hi my fellow readers,

Rajin dah Saidah nak menulis selalu. Kali ni sebab pagi Saidah belajar menjahit! Biar nanti pelajaran tinggi-tinggi sampai PhD, tapi reti menjahit baju kurung sendiri. Tempah mahal...tengok mak buat senang je. Ye tak? hehe.. padahal tekan mesin jahit tadi, telan air lir banyak kali.. gulp gulp..haha..Tips mak: "alaa, tekan macam tekan pedal minyak kereta je"...haha..

Pagi tadi Saidah potong kain, nak buat halfmoon shawl..beli mahal...dah ade mesin jahit, baik buat sendiri. banyak boleh dapat. hehe..untung dah kat situ...

Semalam Saidah buat kerepek gunting berempah. Boleh makan petang-petang tengok TV ke, ape2 lah. Hehe..



Tengahari tadi mak pergi umah tok, jadi, masak sup daging, petik ulam raja belakang rumah, goreng ikan bilis, tumbuk dengan lada dan perah limau nipis yang banyak kat tepi rumah, haa...siap!! menambah mak makan nasi...ehehe..alhamdulillah..inilaa cara hidup orang kampung...syok...

p/s: Baca satu artikel tentang mengenali sifat seseorang. Banyak la yang betul!! Terutamanya nak kenal pasangan. Hehe..Jadi, Saidah takut hilang, nak "copy paste" kat sini. Saidah bagitahu kat cik tunang, tersenyum kami. Memang betul padanan seperti yang dijangka Hippocrates.^^

Hippocrates, seorang pakar ilmu dari Yunani membahagikan peribadi manusia kepada empat jenis iaitu Sanguine, Phlegmatic, Choleric, dan Melancholic. Setiap keperibadian ini mempunyai unsur-unsur perwatakan yang berbeza baik dari segi positif mahupun negatif. 
Gen Y melihat empat karakter asas manusia ini mampu memberi idea terbaik dalam kita mengenali siapa sebenarnya kawan baik kita itu. 

1. Sanguine 

Ini adalah jenis manusia pertama yang dijelaskan menerusi teori bijak pandai Yunani ini. Individu jenis ini mempunyai ciri-ciri dan perwatakan diri seperti senang diajak berbual, ekspresif, bersemangat, emosional, mudah berkawan, periang, suka jadi pusat perhatian, yakin diri dan suka membantu.
Individu jenis Sanguine adalah serasi dengan Choleric dan kebiasaannya berbeza pendapat dengan Melancholic.
Kalau melihat pada karakter diri individu jenis ini, sudah tentu orangnya begitu bagus dan komited terhadap kerjanya selain punya perancangan besar dalam merencanakan masa depannya. 
Namun ada kalanya individu jenis ini lebih mudah terkesan jika diberi tekanan. Justeru, jika sahabat anda tergolong dalam perwatakan ini, apa yang patut anda lakukan adalah dengan memberi sokongan berterusan agar dia lebih bersemangat mengerjakan tugas yang di berikan sehingga siap.
Individu ini mudah tertekan jika terlalu lama melakukan sesuatu. Jadi sekiranya kamu nampak dia seakan tertekan sewaktu sedang membuat tugasan atau sesuatu kerja, apa kata ajak dia berehat sebentar untuk mengembalikan semangat itu.
Bila individu ini meminta pendapat atau pandangan, berikan yang terbaik padanya dan biarkan dia membuat keputusan sendiri kerana kebiasaannya individu jenis ini dia sudah punya jawapan dan penyelesaian namun menguji untuk melihat dirinya dihargai atau pun tidak.
Sanguine suka dipuji, jadi cuba sesekali kamu memuji kecantikan dan kebijaksanaan yang dia miliki.

2. Melancholic 

Jenis individu kedua ini pula lebih menarik dengan memiliki ciri-ciri seperti tekun, serius, teratur, menyukai kesempurnaan, mudah terharu, tidak suka menjadi pusat perhatian, pemalu dan pasif.
Individu jenis ini sangat sepadan dengan Phlegmatic dan selalunya berbeza pendapat dengan Sanguine.
Harus diingat, individu ini sebenarnya sangat sensitif dan mudah tersinggung dengan sebarang reaksi yang kurang berpihak kepadanya. Jadi hati-hati sewaktu berkata-kata dan bergurau dengan individu ini.
Individu ini sering memandang sifat negatifnya berbanding positif. Jadi apa salahnya jika kamu sentiasa ingatkan mengenai kelebihan dirinya agar semangatnya tidak terus tenggelam. Malah sebagai sahabat, tindakan kamu dengan membantunya meyakinkan diri adalah sangat baik.
Kalau dia cuba meluahkan apa terbuku di hatinya, cuba kamu dengar dengan penuh fokus dan fahami perasaannya. Apa yang diluahkan adalah sesuatu yang penting memandangkan individu jenis ini begitu pendiam dan sukar mempercayai orang dengan mudah.
Jangan sesekali bermain dengan ‘moodnya’ kerana dia pasti akan ‘moody’ seharian.

3. Choleric 

Individu jenis ketiga ini pula mempunyai karakter hebat khususnya jika dia adalah lelaki. Individu ini adalah mempunyai ciri-ciri pemimpin, aktif, bercita-cita tinggi, tegas, berdikari, berani, emosional dan berkeyakinan tinggi.
Individu ini jenis yang sangat sepadan dengan Sanguine dan selalu berbeza pendapat dengan Phlegmatic. 
Jika individu jenis ini adalah gadis, sifatnya seperti ibu-ibu yang ada kalanya kuat membebel. Sekiranya dia menegur kamu, pekakkan telinga saja, niatnya sebenarnya baik kerana dia mahukan yang terbaik untuk kamu.
Bila sedang berdebat dengan individu ini pastikan kamu bijak mengawal emosi kerana pandangan dan pendapatnya sangat tajam selari dengan pendiriannya yang ingin ideanya itu diterima semua pihak. 
Bila dia meminta pandangan kamu, terus terang saja. Jangan cuba putar-putarkan kata-kata atau berlapis-lapis kerana individu jenis ini mahukan pandangan yang tepat dan telus bukannya penuh teka-teki. 

4. Phlegmatic 

Mungkin jenis yang paling mudah dibawa berkawan, individu yang tergolong pada perwatakan ini adalah mereka yang ‘cool’ dan tenang. Mereka begitu rendah diri dan tidak banyak bercakap.
Paling menariknya, individu ini juga jenis yang penyabar dan sukar dijangka. Tapi yang mungkin kurang ‘best’, individu ini jenis yang senang mengatakan ‘YA’ walaupun terpaksa memaksa diri. 
Phlegmatic sangat sepadan dengan Melancholic dan selalunya berbeza pendapat dengan Choleric.  
Kalau anda ingin memahami sahabat anda yang tergolong dalam jenis perwatakan ini, jangan terlalu tegas bila menasihatinya kerana mungkin sikapnya yang penyabar dan ‘cool’, dia hanya menelan saja walaupun nasihat itu menyinggung perasaannya.
Sentiasa bantu dirinya untuk membuat keputusan dan mencapai cita-cita. Sekiranya kamu memerlukan pendapat dan pandangan, individu Phegmatic sedia membantu kamu kerana mereka jenis yang ingin melihat orang lain tidak berada dalam kemelut atau masalah. 
Sentiasa mengajak sahabat kamu yang kebetulan tergolong dalam jenis Phlegmatic untuk dirinya melakukan aktiviti di dalam dan luar sekolah atau kerja. Jangan biarkan individu ini keseorangan.
Sumber: http://www.hmetro.com.my/articles/Kenaldulubetul-betul/Article 

Wednesday, 23 October 2013

Life after my Master's Degree, what's next???

Dot dot dot

Lepas je balik dari Edinburgh, ramai jugakla yang bertanyakan Saidah tengah buat ape, keje tak lagi..Haihh serabut nye...huhu...

Saidah balik awal ke Malaysia (tak tunggu "graduation ceremony") sebab nak tolong famili berpindah ke rumah baru. Banyak sangat nak pindah barang. Yang kecik-kecik tu penant angkut..Maklumla, adik beradik 5 orang, semua ade barang masing-masing. Buang habis buku lama-lama. Huhu...

Masa kat Edinburgh, kawan-kawan duk kata, tak yahla balik lagi....!!!Bukan senang nak grad kat oversea..huhu..takpelaaa..kalau Saidah duduk lama lagi, banyak duit habis. Almaklumlaaa, Saidah kaki tak duk diam!!! Simpanan untuk kawin pun ntah ke mana nanti..Korang takpe, komitmen tak banyak. Ohoho..takkan nak harapkan duit mak abah, ye tak?

Dalam urusan semua tu, Saidah pun "prepare" untuk majlis pertunangan Saidah. Semua buat sendiri. Tu sibuk..Lepas majlis tunang tu, baru aktif carik kerja. haha.. Nak sangat buka bisnes sendiri,..tapi lepas kaji balik, dengan komitmen Saidah yang ada (bakal ada famili), baik kerja makan gaji dulu. Perlahan-perlahan bina "networking", tahu "trick" selok-belok dunia bisnes... Yelah, takut juga nanti tersalah langkah. Aaa.. tak suka betul kerja dengan bos. Nak sendiri jadi Bos!hehe...Sabar ye..cari pengalaman dulu.

Duk perhati-perhati, semuanya bergantung kepada rezeki masing-masing. Tak sampai rezeki kerja hebat awal-awal, rezeki dapat jodoh, famili dan kawan-kawan yang baik datang dulu...Yang penting usaha. Tapi itulah, zaman sekarang memang pakai "referral"..Saidah perhatikan banyak peluang kerja untuk Business graduate. Fikir-fikir, macam mana dengan core Science graduate? Hurmm, balik-balik, tu semua bergantung kepada apa "goal" dan matlamat hidup kita.

Hehe, insyaAllah awal bulan 11 ni Saidah stay kat Wangsa Maju. Sesiape yang nak tahu camne nak apply sambung belajar luar negara/ tips dalam kerjaya (acewah,hehe)..boleh kontek Whatssapp no. hp  Saidah: 019-4507224 (Bagi intro dulu : siapa & kenapa kontek ..^^)

p/s: Dulu Saidah buat segmen join dengan saudara Ikhwan, tapi Saidah tak aktif.. Tapi jangan risau, yang Saidah janji untuk hantar 3 poskad dari UK saidah dah hantar kepada pemenang. Yang Saidah berhutang, untuk 2 pemenang Saidah kena pos "fridge magnet" dari Scotland. Ade, tapi tak berkesempatan lagi.. Dalam masa terdekat ye, Saidah akan kontek yang bertuah tu.

Semoga usaha dalam hidup kita selalu menjadi inspirasi dan asbab kepada orang untuk melakukan kebaikan. InsyaAllah, (pesanan untuk diri sendiri sama).

Majlis Pertunangan Saidah Asilah - Rasyaik Murad

Salam to my fellow readers,

Uhuu, maaf kalau ade yang tengok & nak tahu perkembangan blog ni, dah bersawang tak meng'update'!! Adoih, sibuk maa. hehe.. Okay, post pertama lepas balik dari UK, Saidah nak kongsi persiapan pertunangan dan majlis ini serba sedikit.

Oleh sebab tunang orang jauh (Penang), Saidah ke Penang lah untuk membeli cincin. Kang takut tak berkenan, besar lah, dll, Saidah bernasib baik ada ibu saudara tunang yang ikut sekali. Bab ni memang penting sebab orang yang lebih tua arif tentang saiz, bentuk cincin, kedai mana yang senang nego dan lain-lain sebab macam Saidah yang tak pernah pakai cincin, memang 'blurr'. Cincin belah rotan dan cincin permata pun macam haa?? yang mana satu?hahaha..punyela tak ambil tahu bab cincin nih.

Hantaran pihak Saidah ke pihak lelaki ada 7 dan pihak lelaki bagi 5.

Hantaran perempuan:
1) Kek (Saidah tempah jenis fondant untuk tahan perjalanan jauh tu)
2) Buah
3) Tart + Kuih bunga durian/ loyang
4) Baju kemeja
5) Kain pelikat
6) Coklat
7) Sirih junjung

Hantaran lelaki: 
1) Kain baju kurung
2) Bahulu (gambar ikan 2 ekor..terkejut gak..haha)
3) Buah
4) Sirih junjung
5) Cincin pertunangan

Terima kasih banyak-banyak kat kawan-kawan Rasyaik yang jauh dari KL sudi hadir. TQ Amsyar, Faujee, Temerloh's guy (lupe nama), Kak Ahn dan Kak Hanyss. Harap nanti datang la majlis walimah kitorang pulak tak kesah kat Terengganu @ Penang.

P/S: Pelamin tunang, baju bertunang, gubahan hantaran dan makanan untuk tetamu semua buat sendiri. Menjimatkan kos sangat. Alhamdulillah. Terima kasih saudara - mara sebelah mak dan abah yang banyak menolong.

Gambar sekitar majlis pertunangan:



















Wednesday, 24 July 2013

Itu jodoh kita. Tak pernah yang kita sangka. Cinta antara benua dan PJJ!

Assalamualaikum,

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...Segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam...





Entri kali ni, memang dah teringin lama nak cerita...rasanya kisah ni, kisah yang di drama atau boleh buat filem..Apa yang Saidah lalui sendiri tanpa melalui berkapel, maksudnya bercinta selepas dilamar:)


Setiap orang pasti mengharapkan mereka bertemu jodoh, dengan orang yang tepat dan dapat bersama-sama membina hidup ke arah yang lebih baik selepas mereka diikat dengan ikatan yang sah.


Usaha - usaha untuk mendapat jodoh:
  • Solat istikharah, sebelum dan selepas bertemu atau dilamar seseorang. 
  • Amalkan doa dari surah al-Anbiya': ayat 89: "Rabbila tadzarnii fardaan wa anta khairull wa risyiina" yang bermaksud: " Ya Tuhanku, janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri, dan Engkaulah pewaris yang paling baik".
  • Melengkapi diri dengan bermacam-macam ilmu ke arah menjadi individu yang lebih baik. Contohnya bagi perempuan, mengaji, tambah pengetahuan agama, ada kemahiran menjahit (yang asas pun memadai), memasak, stabil EQ, kewangan, sosial, dan macam-macam lagi.
  • Refleksi bakal jodoh kita adalah diri kita. Kita mahukan orang yang baik, dan jodoh seperti itulah kita akan dapat.
  • Berusaha. Jika ada orang yang mahu berkawan dengan anda, tak perlu menjual mahal atas konsep saya anti-lelaki dan pemalu. Manakan dapat jika hanya sebelah pihak yang berusaha, bukan?
  • Mohon doa ibu bapa. Ibu bapa tahu yang terbaik untuk anaknya. Jika datang seseorang dalam hidup anda, jika ibu bapa dapat merasakan anda tidak sesuai untuk berpasangan dengannya, maka firasat dan gerak hati ibu bapa itu adalah benar. Jika tidak berjodohan dengannya, insyaAllah akan datang yang terbaik untuk anda susulan selepas itu.
  • Sentiasa positif terhadap perkara dan orang sekeliling. Jika ada program komuniti, ringankan tulang anda untuk membantu. Suatu hari nanti, mungkin jodoh anda bertanyakan kepada orang yang berdekatan anda tentang perangai dan akhlak anda.
  • Merapatkan silaturrahim antara saudara-mara. Saudara-mara anda adalah orang yang paling boleh dipercayai selepas ibu bapa/ adik-beradik anda. Mereka akan gembira dan mendoakan kebahagiaan anda. Bukan itu sahaja, mereka akan menggembirakan ibu bapa kita juga, mungkin dengan menghulurkan bantuan fizikal atau kewangan untuk majlis bahagia kita nanti.
  • Perkenalkan dia kepada ibu bapa samaada gambar/ fb/ blog dia dsbgainya bergantung kesesuaian keadaan. Jika ibu bapa kita kata yes, maknanya gerak hati mereka betul untuk kita.:)



 Haa, anda ragu dengan tips di atas? Saidah ingin menulis pengalaman sendiri, sebab terlalu banyak kebetulan sejak dari dahulu lagi. :)

2008: Saidah menyertai program Latihan Intensif Bakal Komander Zon Utara (LIBK) sebagai bakal komander kesatria di UiTM Perlis. Mungkin dia dah ada, sebab dia adalah senior komander kampus yang menjadi host tu.

Ringkasnya, sejak 2009 kami pernah bertemu. Hanya disedari dalam sekeping gambar, dan ingat-ingat muka (dialog: eh, macam pernah nampak, tapi lupa kat mana). Ketika program Kursus untuk Bakal Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bagi zon utara di Perak. Saidah mentee dan si dia adalah mentor, kerana si dia sudah pun berjawatan MPP pada waktu itu.

Tahun 2010 pula, bertemu di program LIBK di UiTM Perlis. Kali ini, Saidah sebagai komander pengiring mewakilkan UiTM Kedah. dan dia adalah komander yang me-"host" kan beberapa program sepanjang 2 minggu latihan diadakan. Pernah berbual, and getting to know his name, his studies and general things. No love or special feeling existed between both of us. And one thing, he already in a relationship with his girl. Just be there, and enjoyed my time there so much.

Tahun 2011 pula: We met again, in Bank Islam headquarters. Prior to that, I asked him if he got interested to join Bank Islam in a special programme to top students who hold CGPA 3.5 and above. I asked him because I knew he was the best student alongside with his outstanding leadership achievements during his degree. Accidentally, we met during the interview session. He talked too much. Haha. I knew he is a sincere guy when he showed to me his resume and said this and that. He is an honest guy. We had our lunch together and that was the last time we met...

22 January 2013: He texted me first. After a long silence. Wah, he is in Malaysia, and I am living in UK! The text was "do you want to marry me?" Haahaha! So, it was the beginning of our beautiful relationship. InsyaAllah until jannah. So my fellow lovely readers, bagaimana Saidah pasti itu jodoh yang Saidah nantikan selama ini, Saidah memmang buat 9 tips di atas!hehe..Kerana Allah juga. Dan Dia lah sebaik-baik perancang. Doakan urusan walimatul urus kami dipermudahkan usai Saidah balik Malaysia.

Marriage advice from a Muslim mother..


Niat Saidah hanya mahu berkongsi, yang mana baik boleh dijadikan panduan dan yang mana buruk boleh ditinggalkan, untuk dijadikan peringatan/sempadan.

Sekian...

Hot.FM request untuk buat ucapan salam perantauan. Lawak boleh?hehehe

Salam.

Lama tak update entri..pagi semalam Saidah bangun pagi, terima beberapa emel yang sweet gitu.
Haa, salah satunya dapat emel dari Hot.FM. Katanya, ucapan Saidah yang tersiar di Berita Harian terpilih sudah..jadinya, die nak buat rakaman dalam segmen tajaan. Alaaa...Hot.FM ja perasan. Famili member tak perasan pulak ucapan Saidah tu..hehe..gedik kan. TQ Hot.fm sbb nak bagi suara saidah pulak disiarkan.

DJ tu call pkul 6 petang waktu Malaysia. Selepas exchange emel sebanyak 9 kali. haha. Tak formal pun. So kat sini, 11 pagi waktu UK. Mula-mula testing..Haa, eh2,,kata die, Saidah mood ceria. Ceria pulak ucapan tu. Eh, awatnya? Tak boleh kite ceria ke ucapan tu?haha..

Pastu die tunjuk contoh. Laa sedih la ni nada dia? Haah, kata die. Okey, saya baca mendatar la camtu. Baik, kite cuba yang sedih.

Lalala..baca la mendatar. lenggang lenggok sikit. Memang tak sah kalau tak bergaya.hihi. Sebelum tu die bagi skrip. Cam kat bawah ni..lawak je rasa..


heehe...camtu la ceritanya...kenangan manis belaka sepanjang belajar kat sini. Wink2:)

Selamat berpuasa pada pertengahan Ramadhan iniiii...=D

Wednesday, 10 July 2013

Puasa di Edinburgh, UK - 19 jam..Terliur je korang post makanan macam2 dari bazar Ramadhan

Kali ni entri sebab homesick! Ohho lamanya puasa di sini..

Rutin kami, bersahur sebelum 3 pagi..Jadi, kalau menapak berterawih ke masjid (gambar), isyak masuk pukul 11 malam, dan habis berterawih dalam jam 12.30 pagi..balik rumah terus sediakan makanan untuk bersahur. Takpun, tegukla sepanjang waktu untuk minum air bergelen-gelen. hahah...


Lepas solat berjemaah dengan seisi rumah, dengan waktu sendiri (ayat tentera) kami pun tido. Kiranya, kami akan tido lepas subuh. Bangun pulak, pukul 8-9 pagi. hoho..sebab kami kat sini tido dalam jam 4 pagi camtu.Pening jugak tu..sebelum menjelangnya bulan Ramadhan..fikir-fikir, camne la nak ubah waktu ni..tapi, alhamdulillah setakat ni okey je. Waktu sekarang, summer..jadi, dugaan makin hebat..sebab panas dia, sangat membahang..kalau keluar, boleh tengok mat saleh tak pakai je baju..yang perempuannya, seksi betul...

Semasa winter, bulan November-Januari, waktu malam pulak sangat panjang... Kami akan menjamakkan waktu..sebabnya, subuh biasa dalam pukul 7 pagi baru masuk..Zuhur pulak, sejam je beza, terus nak masuk asar. Asar pun awal la..tak silap, masuk pukul 2.30 petang...

Dan seterusnya, kisah maghrib dan isyak pun kami jamak semasa winter...Bila ada kelas, memang kena pandai-pandai curi waktu...Saidah selalu je solat kat bilik perbincangan atau tangga di fakulti (ambil wuduk dalam washroom) kalau tak sempat ke masjid kejar berjemaah.

Summer

Berbalik kepada summer, memang sekarang ada summer sale. Tetapi, berbaloi lagi barang dibeli waktu winter sale. Harga jatuh berganda-ganda. Sekarang ni pun, asyik turun ja harga. Bagi Saidah, berbaloi juga beli season sekarang, sebab bajunya boleh dipakai untuk cuaca yang panas di Malaysia. Haa, gambar kat bawah ni semasa keluar petang semalam. Shopping. Panas betul...




Jadi, sekarang Saidah nak senarai barang-barang yang sale di UK ni,..mahal di Malaysia:)

  1. Branded perfume (preferred di http://www.cheapsmells.com/. Mahal la sikit di http://www.theperfumeshop.com/)
  2. Kasut, sandal di Clarks, dan banyak lagi.
  3. Beg dan baju-baju seperti Ted Baker London, Radley, Fossil, H&M, dan banyak lagi.
  4. Jam tangan berjenama seperti Fossil, Guess, dan banyak lagi.
  5. Barang-barang untuk dapur seperti jenama Tefal, Russel Hobs, dsbgnya.

Ahah, tu je la Saidah boleh senaraikan. Sebab Saidah kaki jalan, bukan kaki shopping. Hahahaha. Jenama-jenama ni kalau tak de keperluan, Saidah memang tak beli. Suka je beli yang biasa-biasa. Kalau hilang ke, kena curi ke..tak la sedih sangat. Lagipun, duit tu boleh guna untuk macam-macam lagiii... Setuju takk.hehe..

Barang-barang yang kat atas tu ada la dalam list dah dibeli pun. Sekali ni je kot., pasal nak wat hantaran kahwin. Hehe. Kalau nak beli lagi, kat Malaysia pulak tu, hadoih, memang takkan la.. mahal berganda darab 5 tau.=)

Okey, setakat ni dulu. Selamat berpuasa ya..


p/s: baru hantar ucapan Salam Perantau di kosmo, berita harian, dan harian metro. Kalau terperasan, bagitau ye. hehe...

Sekian.

Wednesday, 3 July 2013

The Challenging World oleh Jim O'Neill: Di mana Malaysia untuk visi 2020?



Semalam, 2/7/2013 Saidah hadir 'talk' bertajuk The Challenging World: The BRICs and the Next 11s yang disampaikan oleh Jim O' Neill, former Chairman Goldman Sachs Asset Management. Di bawah antara sebab kenapa Saidah selalu hadir siri 'talk' oleh Asia Scotland Institute. 

Untuk pengetahuan, Asia Scotland Institute adalah institusi yang ditubuhkan dengan dasar pemikiran Adam Smith, 'economist' popular yang dilahirkan di Edinburgh, bertujuan untuk menjadi pemikir ekonomi Scotland, khususnya bila Scotland jadi berpisah dengan England.



"Jim O’Neil, former Chairman of Goldman Sachs Asset Management and the creator of the term BRICs will be at the Business School  of Edinburgh University. This is an opportunity not to be missed by anyone interested in the challenges of the Asian markets and a chance to hear and meet one of the leading economists and thinkers in the world.

BRICs merujuk kepada negara yang sedang berkembang pesat dalam pasaran market antarabangsa: Brazil, Russia, India dan China. Bagaimanapun, pendapat-pendapat terbaru menyenaraikan the Next 11 (N-11), yang mengikuti di belakang BRICs. N-11 terdiri daripada Bangladesh, Egypt, Iran, Indonesia, Mexico, Pakistan, Philippines, South Korea, Turkey, Nigeria dan Vietnam. Senarai N-11 dikenalpasti oleh  Goldman Sachs investment bank and economist Jim O'Neill dalam kertas pembentangannya - sebagai negara berpotensi tinggi di belakang BRICs, negara-negara ekonomi terbesar dunia menjelang abad ke-21.
"Goldman Sachs has adopted the term "Growth Markets" to describe some of the world's most dynamic and fast-growing economies.  Some of these markets are already transforming the global economy; others offer the potential for significant growth in the coming decades."




Anatar initipati perbincangan dan pembentangan oleh Jim O'Neill:
  • Pertumbuhan ekonomi yang pesat tidak hanya berdasarkan negara yang penduduknya ramai seperti China dan India, tetapi ditentukan oleh bagaimana produktifnya penduduk di negara tersebut.
  • Contoh terbaik adalah Germany, negara yang terbaik infrastruktur dan budaya kerja rakyatnya. Germany dicemburui negara-negara Eropah yang lain kerana maju, lebih daripada UK.  Kelas Saidah majoriti rakyat Germany, dan berpeluang bersembang banyak perkara. Antaranya, mereka sangat menepati waktu, baik untuk diskusi dan sebagainya. Jika pengangkutan awam di Germany lambat lebih 5 minit, mereka memang tak boleh bertoleransi. Cara kerja mereka juga bagus, waktu kerja adalah masa untuk kerja. Dan jarang untuk mereka balik lewat melewati waktu 'office hours'.
  • Germany, menurut IMF,  berada di ranking pertama Top 20 Wealthiest Nations, diikuti Qatar, Norway dan seterusnya.
  • Di Asia, South Korea merupakan negara kedua Most Inspiring Country selepas Singapore.
  • Di bawah tajuk Growth Markets 2020: The Next 11 tersenarai, termasuklah Indonesia. Tapi, melihat kepada Visi 2020 Malaysia, alangkah sedih Malaysia tidak tersenarai di peta pelaburan antarabangsa.
  • Senarai BRICs dan N-11 adalah berdasarkan Growth Environment Score (GES) yang menyeluruh rangkumannya; iaitu 'Corruption, Rule of Law, Political Stability, Openness, Investment, Government Deficit, Public Debt, Inflation, Life Expectancy, Schooling & Personal'.
  • China, negara yang ke depan dalam ekonomi dunia sekarang, adalah 4% 'growth'- bersamaan dengan 'growth' USA dalam masa 4 tahun.
  • Antara kekuatan China, China mempunyai 'strong decision making'. Lihat sahaja dalam kawalan bank-bank di China, yang dapat mengawal aliran matawang asing.
  • Korea Selatan berjaya walaupun tiada komoditi untuk dipasarkan atau 'natural resources', tetapi mereka berjaya. Bukan kerana faktor negara yang besar semata-mata.
  • Antara faktor kejayaan Singapura, adalah kerana 'good  governance'. Singapura telah sedia lama menarik bakat-bakat dan cerdik pandai daripada Asia Tenggara, kerana salah seorang kenalan Singapura Saidah mengakuinya. Kerajaan Singapura membiayai pendidikan sehingga peringkat tertinggi dan diwajibkan untuk bekerja di Singapura.
  • Selain tu, yang setakat Saidah belajar, Singapura telah ada komuniti Inovasi yang sangat fokus dan menyeluruh dalam Singapura sendiri.
  • Sebelum 'talk' ni, Saidah ada berdialog dalam 'talk -  Global Order and Starategy for the Global Emerging Market' dengan Dr. Vladimir L. Krint, Foreign member of the Russian Academy of Sciences dan member of the Bretton Woods Committee.
  • Dr. Vladimir adalah merupakan salah seorang yang menolong membuat dasar Visi 2020 Malaysia awal 1990-an. Katanya, Malaysia waktu itu negara yang hebat kerana mempunyai 'long term vision'. Adalah terkesan apabila negara sekarang tidak kelihatan dalam merealisasikan Visi 2020 nya.
  • Mungkin benar-katanya "Strategic plan is not strategy, but strategic plan need to deliver strategy".



Sekian.=)

Saturday, 29 June 2013

Hari ni hari Graduasi pelajar Ijazah The University of Edinburgh!

Hari ni "housemates" ajak. Jom tengok Hamimah konvo. Okey, pukul berapa? 4.30 petang. Okey, set.

Saidah nanti konvo Master bulan November 2013. " Baik ko konvo la Saidah kat sini. Bukan senang nak konvo kat oversea pulak tu." Huhu.. Takpelah korang konvo la. Saidah habis master hujung bulan Ogos. Tak nak la bayar rumah sewa bulan September, Oktober, November. Kerja? Hurm., rindu famili dowh...lagipun banyak urusan untuk diselesaikan. Lapor diri kepada MARA, JPA hujung bulan September. Bulan Oktober, ade orang nak jumpa. Hahahah...

Tahniah Nurhamimah Zainal Abidin. Dia grad Ijazah Bioteknologi, tajaan JPA. Walaupun 2nd class, dia dapat offer buat PhD terus, sebab supervisor dia beria usulkan nama dia. Research dia bagus. Rezeki dia, alhamdulillah. Seorang yang sangat rajin mencari dan hadir kelas-kelas agama di UK, ringan tulang, baik dan peramah dengan semua orang tanpa mengira bangsa.

Ada seorang yang grad dengan 1st class, Fuad namanya, dalam Chemistry di University of Edinburgh. Wah, hebat sangat!!! Universiti ni nak jaga reputasi top 50 World ranking, memang susah nak bagi markah tinggi.

Ni gambar sekitar konvo tadi, 29 June 2013.



TAHNIAH kepada yang berkenaan!^^

Rezeki yang tak disangka-sangka...rantaian yang membuatkanku termenung sejenak...Subhanallah...

Entri kali ni nak cerita pasal pengalaman Saidah jadi peserta Scottish Enterprise Institute (SIE) Bootcamp 2013 di University of Stirling. Memang pelik, dan banyak hikmah tersirat...membuatkan ku tak terkata...

Alkisahnya, Bootcamp 2013 ni Saidah je yang muslim. Tapi tu bukan masalah. Nak dijadikan cerita Saidah terjumpa famili Melayu di tempat yang asing ni.., hari pertama kem ni, pada 26 Jun 2013 ar, petang tu peserta program, dalam 20 orang termasuk Saidah, diberitahu makanan malam disediakan tepat 6.30 petang. Kami kena datang "on time".


Dewan makan tak jauh, dekat je..tapi Saidah tak pergi sekali dengan kawan-kawan, sebab baru lepas solat asar, yang masuk dalam 6.10 petang hari tu. Lalala..okey, dah ade kupon yang tertera nama cafe, Saidah tak ambil kisah la, bila handphone & duit tak bawak. Dalam hati, "ala, aku tau ler mana nak g., g sorang pun takde masalah". hehe..apelagi, slamber & sakan sungguh la p amik gambar pulak kat tepi tasik dalam perjalanan ke cafe...Cafe tu kat sebuah dewan yang ade sekali wayang, teater, perpustakaan, kedai runcit, surau,,waaa...kelas gituu...
haa, ni gambar yang sempat klik klik klik..





Cantik sungguh kampus Stirling ni...Tengah jalan-jalan sengsorang, tetiba nampak akak pakai tudung dengan anak dia. Haa, ni mesti Malaysian. lari-lari anak nak pergi tegur diorang. "Assalamualaikum kak, bla bla bla..."(peramah la katakan).hehe.. namanya kak Ros, buat PhD bawak famili. Tak sangka dia, ade orang Malaysia, bujang & sorang pulak tu mai tegur. " Maila datang rumah, ikut akak, makan & akak bawak jalan-jalan". Waaa.."Takpelah akak, saye ade kupon free ni, lagipun ade dinner disediakan". Tolak sopan gitu. Tapi sempat lagi nih "akak, tolong boleh?saye nak amik gambar..hehe..tolong ambilkan kak, dengan anak akak". Haha, berani lak amik anak orang, padahal aku yang nak ade gambar masa tu...hihi...


Akak tu pun pergi "bus stop", nak tunggu bas untuk balik ke rumah. Saidah pulak, masuk ke cafe dengan yakinnya. Huhuhu..tak jumpa member-member. Tengok kupon, laa...kupon free untuk minuman je. Macam "wine, beer, sof drink". Habis tu? Aduh, lapar pulak, tak bawak duit. Perut dah bunyi, lapar. Tengahari makan sandwich salad je. Makanan tengahari mat saleh ringan je, perut Melayu memang tak boleh tahannnn..Saidah pun keluar dari cafe, "harap-harap akak tu ade lagi". Alhamdulillah, akak tu ade tengah tunggu, hampir nak naik bas. Akak!!! Saidah panggil. "Saye tak jumpa kawan-kawan. Lapar ni..nak ikut rumah akak, tapi duit & handphone tak bawak kak". " Takpe, akak ikut Saidah balik bilik asrama." Waa..sungguh baik hati.

Balik rumah, akak tu cerita macam-macam. Tips untuk masa depan. Hehe. Tapi Saidah lagi banyak cakap kot.hahaha..."maafla kak, saya memang tak malu sikit, teruja jumpe akak, banyak cakap pulak saye". Gituuuu..haha..


Haa, gambar ni lepas kenyang dah semua. hehe..3 kali tambah tu. "Lapar kak!". Makan nasi arab, daging masak kunyit & apam. "Mujur kite terjumpa,hehe". Akak tu cakap. Alhamdulillah...

ALKISAHNYA...

Hari terakhir program, Saidah mohon keluar awal, sebab ada "informal meeting" dengan VC Universiti Putra Malaysia (UPM) di Glasgow. Sejam ke sana dengan bas. Memang hikmah Allah bagi tau, Saidah jumpa akak tu, Saidah tahu macam mana nak naik bas dari University of Stirling ni ke bandar, dan tempat stesen bas. Kalau tak, serius Saidah tak tahu!

Dalam bas, Saidah duk mesej kawan, takut Saidah lambat & terlepas jumpa VC UPM tu. Sejam naik bas, Saidah akhirnya sampai Glasgow. Tapi tak tahu macam mana nak ke universiti tu- naik bas dari Buchanan Bus Station. Akhirnya, naik teksi. Bagitau dia, Saidah nak cepat sampai, sebab dah terlewat. Konon ade interview.hehe. (Padahal nak dia ikut jalan pintas, biar tambang murah sikit).

Alhamdulillah, jumpa VC sendiri. Majlis baru mula. Tak ramai pun datang. Member-member Saidah jugak. VC tu Prof. Datuk Dr. Mohd. Fauzi Ramlan. Datuk datang dengan Registrar UPM, Datuk jugak..Waa, orang-orang hebat, tapi merendah diri dan sempoi. Perghh..

Banyak soalan ditanya. Mengenai Tenaga Akademik Muda UPM. Antaranya:

 -Yang datang majlis ni, insyaAllah dapat peluang ni, yang akan dapat emel pengesahan lepas raya aidilfitri nanti.
- Yang dah belajar di UK, boleh terus tak balik. Bila dah ada tempat untuk PhD, boleh automatik skim ni akan berjalan.
- Yang dah balik Malaysia, tak payah cari kerja. Kerja kamu adalah cari tempat buat PhD. Kerajaan/UPM akan taja buat PhD samada dalam atau luar negara, asalkan top universiti yang dipersetujui dekan fakulti.

Alhamdulillah. Saidah nak "secure", terus ambil borang Saidah. "Datuk, saya akan balik bulan September nanti. Camne tu Datuk, status saya nanti?" "Baik, saya tulis kat borang awak ni; balik September-sila pantau".

Waa...insyaAllah, ada rezeki, adalah. Datuk Registrar tu bagi jaminan, "awak tak perlu cari kerja sampai saya saya bagi emel lepas raya nanti". =D

Itulah alkisahnya. Saidah memang banyak perancangan kalau dapat skim ni. Semoga Allah permudahkan segalanya. Sekian.

p/s: sempat ambil gambar lepas majlis di bandar Glasgow dengan member-member PhD. Banyak tips dapat. Terima kasih ya Allah.





Daisypath - Anniversary