Pages

Saturday, 2 March 2013

Sambungan...(bagi yang tak sempat sediakan IELTS @ referee letter)

Sambungan dot dot dot

Okey, buat masa sekarang, pasti ada kawan-kawan tak sempat menyediakan surat-surat @ dokumen yang saya bagitahu sebelum ini. Untuk yang layak (pelajar semester akhir Ijazah boleh memohon jugak) - boleh tengok syarat2 MARA (http://www.mara.gov.my/c/document_library/get_file?uuid=c365abf5-c032-4672-8f3d-3e229bf10a7b&groupId=30564).

Persoalan-persoalan yang biasa ditanya:

1) Saya tak ada buat IELTS lagi, boleh ke mohon?
= Boleh. Ada sesetengah universiti dan program tidak memerlukan IELTS (sebilangan kecil universiti di Australia & UK) - tapi memerlukan surat bukti dari bahagian akademik (HEA) yang menyatakan pembelajaran di universiti semasa Ijazah adalah dalam bahasa Inggeris. Sila lihat post saya sebelum ini - sudah memudahkan kerja anda. Seeloknya, buat IELTS, sebab memang membantu untuk pembelajaran di sini.

2) Tak ada IELTS, tak ada surat sokongan pensyarah & tak mohon ape universiti pun lagi! Camne tu? CGPA layak, sempat tak mohon MARA?
= Boleh. sebab cuba klik permohonan dalam talian MARA tu, bahagian yang diminta untuk diisi tak memerlukan anda "upload" surat-surat/ dokumen pun. Ruangan universiti tu isikan kemungkinan Universiti anda akan dapat. Cuba je. Ikhtiar, kalau anda betul-betul berminat.

3) Saya tak ada pengalaman bekerja. Apa nasihat Saidah?hehe (academic advisor)
= Seelok-eloknya ada pengalaman bekerja. Kita lebih jelas tujuan kita belajar dan dapat aplikasikan untuk kebaikan lepas tamat belajar nanti. Selain itu, rajinkan membaca. TIPS: pembelajaran UK sangat banyak memberi contoh negara-negara Kesatuan Eropah (EU). Jadi, Saidah bagitahu siap-siap cabaran untuk bersaing dengan pelajar-pelajar antarabangsa yang lain.

4) Nak kawan/ takde kawan untuk mohon belajar ke luar negara?
= Tak perlu fikirkan "nak ada kawan" kalau kita nak capai impian kita sendiri. Tak perlu risau ye (biasanya mak ayah yang risau sangat nih=p). Nanti, slot Biro Tatatnegara (BTN) anda akan jumpa ramai kawan yang akan "fly" tempat yang sama. Okey?hehehe...

p/s: Feel free to add me to your LinkedIn network : http://uk.linkedin.com/in/saidahasilah/
 Okey, sampai di sini dahulu=)
Sekian...

Friday, 1 March 2013

Sambungan...Cara-cara memohon sambung belajar

Ni sambungan yer...

Ni cepat-cepat Saidah menaip, sebab kekangan masa..jadiknye "simple" je lah, nanti ade penambah baikan lagi...Langkah- langkah yang patut diambil tahu:

1) Dapatkan surat sokongan 2 orang pensyarah yang tahu pasal kita. Jadi, sebelum habis belajar tu, dah buat siap2. Kita yang kena karang sendiri dulu taw. Pastu bagi buat "appointment", bagitahu sekian2...bawa tunjuk dalam "hard copy" dan "soft copy".

2) Siapkan surat "personal statement" dan "resume" untuk sambung belajar. Contoh memang banyak di internet. Tapi, nak dapat top universiti, janganlah buat kerja malas - "plagiarism".

3) Sediakan kewangan jugak. Anggaran paling asas: IELTS (Peperiksaan- RM 600.00) + Visa (RM 1500.00) + Passport (2 tahun- RM 150.00, yeke??lupe..hehe)

 4) Berdaftar untuk ambil ujian IELTS - untuk ke UK/ Australia/ Canada atau TOEFL - untuk ke USA
- Boleh ambil di IDP, Subang Jaya atau di British Council, KL @ P. Pinang.
- Lihat dan baca apa itu IELTS, bayaran peperiksaan dia, dll.
- Tak mahu ambil kelas IELTS, boleh beli buku IELTS @ muat turun "soft copies" kertas2 peperiksaan IELTS melalui "software" Utorrent @ pinjam buku di perpustakaan @ "google" je pasal IELTS
# sekarang senang, RAJIN2 kan meng "google" ..=)
- Lihat  syarat program tu. Universiti nak berapa syarat lulus untuk memohon. Band 6.5 paling cikai nak mohon. Kebanyakan nak Band 7.0..paling tinggi Band 9.0.

Ape lagi yer...huhu~hmmm...

5) Ahhaa..sesiapa yang dulu belajar guna PTPTN, wajib buat surat minta pelepasan/ penangguhan bayar sebab mahu sambung belajar. Samalah dengan JPA. Surat pelepasan tu, akan diterima dari PTPTN/ JPA yang mereka dah maklum pasal kita. Kalau tak buat, tak boleh terbang!hehe

6) Conditional offer @ Unconditional offer??
 Okey, bab ni penting kena tahu. Conditional offer - maksudnya kita dah ada tempat kat Universiti tu, tapi syarat IELTS tak dipenuhi (tak buat lagi @ tak dapat band yang die mahu). Tapi, kalau lambat wat IELTS (universiti akan bagi tempoh - dalam 1-2 bulan), tawaran/ tempat untuk kita akan ditarik balik.
Unconditional offer - Haa, dah boleh plan nak wat visa & kenduri dah. Tahniah. Semua dah lulus, takde halangan daripada pihak universiti.

Setakat ni je dulu yek...betul2 dah dapat offer universiti( tengok "ranking" ni http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ dan dah buat yang Saidah senarai kat atas tu, baru tanya) ye..

P/S: Sejak tahun semester pertama Ijazah Saidah dah target nak belajar luar negara...usaha dan carian sendirian berhad...tapi sungguh kata orang, usaha yang jerih dan tak putus asa tu, bila dapat genggam hasilnya...nikmatnya manisss sekali..hehe

Kat sini, Saidah berkongsi contoh "referee letters" untuk rujukan sesiapa yang memerlukan. Harap dapat saham akhirat - sedikit-sebanyak membantu kawan-kawan untuk menuntut ilmu.
Sekian=)












Cara-cara mohon Sambung Belajar ke Luar Negara

Salam,

Atas permintaan ramai (macam artis nak sambung 'show' pulak,=P ), Saidah ringkaskan cara-cara nak mohon sambung belajar. Tak kisahla nak sambung Profesional Certification (ACCA atau sewaktu dengannya), Master (MSc @ Mphil) atau PhD. Tapikan, bab PhD tu tak mau sentuh sangatlah, sebab lebih baik rujuk kepada pelajar PhD yang dah "fly"sendiri. Nanti orang ingat Saidah wat PhD pulak..ehehehe...

Biasiswa ("bonded"):

Ada beberapa, seperti JPA (tahun lepas permohonan dibuka pertengahan Julai). Mestilah pemohonan daripada pelajar tajaan JPA sendiri, bidang yang jarang didapati di Malaysia, dan CGPA 3.75 ke atas diutamakan. Maklumat lanjut, telefon pegawai JPA bahagian tajaan yerr. (p/s:dulu selalu la telefon)

Syarikat swasta- korporat seperti MAXIS (untuk permohonan sambung MBA). Untuk makluman, syarat mohon MBA di top universiti memerlukan paling kurang 3 tahun pengalaman. Selain tu, Khazanah Global Scholarship (ada 4 jenis ujian) dan Bank Negara Scholarship. Penting - lihat Universiti mana yang mereka boleh taja (memang top universiti). Macam dulu, Saidah dapat King's College London, Sheffield,..tapi takde dalam senarai...pastu, gagah jugakla mohon universiti lain seperti University College London (UCL)- Dapat tawaran, tapi bapak tak bagi. 

p/s: UCL akan hubungi "referees" kita sendiri. Jadi, pastikan nak cari "referees" tu, yang betul-betul ingat, kenal dan tahu usaha kita. "Referees" - 2 orang pensyarah Universiti kita dahulu.
"I google" jugak Universiti Oxford - syaratnya mahu 3 "referees", lagi pening laa kalau mohon "last minute"

"Convertible Loan"/ Pinjaman Boleh Ubah - MARA:

Okey, sekarang dah nak buka (tu cepat-cepat tulis "entry" ni, kot2 ada orang nak mohon). Klik http://www.mara.gov.my/- ada syarat untuk memohon. Untuk makluman, tahun Saidah tak ada ujian, interview apa semua..rezeki Allah nak bagi, mohon je, tup2 dapat maklum balas anda boleh ke luar negara..hehehehehe...sebelum ni, memang ada ujian IQ, interview ape semua...

Ikut pengalaman dan perbincangan dari MARA "scholars", sesiapa yang layak (wajib tengok syarat mohon MARA dulu), boleh cuba untuk mohon di "website", fill up the necessary forms, even though you have not applied any universities yet. Lepas itu, cepat-cepatlah mohon universiti yang anda mahu tu. Penting- tengok "ranking" dan "subjects of interest". Kalu tak, baik belajar dalam negara je.

Nak hubungi MARA ni, memang kena turun naik pejabat Tingkat 3 sendiri. Nak telefon? tak payahla..pegawai2 susah nak angkat - faham sebab permohonan banyak. Lagi puas hati. Emel pun boleh jugak. Carilah no. telefon pegawai kat "website". Memang usaha sendiri kena banyak & rajin-rajinkan diri anda. Diri sendiri nak sambung belajar kan? Usaha yang susah tula akan terasa kemanisannya bila impian jadi kenyataan.

Ape lagi ye....sambung kat "entry" lain la pulak...
p/s: satu persatu...

Rujukan:


Daisypath - Anniversary