Pages

Thursday, 15 January 2015

Masalah yang timbul apabila tidak membuat Perancangan Harta Pusaka: Mengapa dan bagaimana atasinya

Tahun 2007 = RM40 billion
Tahun 2012 = RM52 billion
Peningkatan sebanyak RM12 billion atau 30% dalam masa 5 tahun!
harta pusaka
Masalah pengurusan harta pusaka ini semakin membarah di dalam masyarakat umat Islam kita pada hari ini. Jumlah RM52 billion tersebut merupakan harta beku yang tidak dapat disalurkan kepada waris yang berhak menerimanya. Majoritinya merupakan harta tidak alih seperti tanah dan rumah. Manakala harta alih seperti wang simpanan lebih mudah diuruskan.
Apa yang akan jadi kalau seseorang meninggal dunia?
DEATH > NO CLAIM > FROZEN IN FINANCIAL INSTITUTIONS --------------after 7 years---------GO TO REGISTRAR OF UNCLAIMED MONIES (Pendaftar wang yang tidak dituntut)
Maksudnya:
Beku.
Tidak digunakan.
Tidak dapat dimanfaatkan.
7 Sebab Kenapa Harta Umat Islam Beku
1. Waris tidak tahu proses tuntutan
Waris tidak tahu ke mana mereka perlu pergi untuk menuntut harta pusaka tersebut. Kita hanya akan mula mencari maklumat apabila kes kematian sudah berlaku.
2. Pengurusan harta pusaka melibatkan kos yang tinggi
Mengikut Akta Probate & Pentadibiran 1959, pihak yang mengurus dan mentadbir harta pusaka boleh mengenakan caj maksima sebanyak 5% dari nilai semasa harta tersebut. Kalau harta RM1 juta, maka kos pengurusan yang boleh dikenakan adalah RM50,000. Kos yang tinggi ini menyebabkan ramai waris berputus asa untuk meneruskan proses tuntutan harta pusaka ini. Caj ini biasanya dikenakan oleh pihak yang menguruskan proses tuntutan harta pusaka tersebut seperti peguam dan syarikat trustee.
p/s: as-Salihin Trustee Berhad mengenakan caj 1.8%.
3. Tidak ada kesepakatan antara waris
Sekiranya waris bersetuju tentang pembahagian harta pusaka ini, maka proses tuntutan akan menjadi lebih mudah dan cepat. Lebih parah sekiranya waris bergaduh sesama sendiri berebut harta yang ditinggalkan.
4. Waris tiada masa urus pusaka
Urusan tuntutan harta pusaka ini perlu dilakukan di Pejabat Pusaka Kecil, Amanah Raya Berhad atau di Mahkamah Tinggi. Mereka yang bekerja di bahagian ini juga mempunyai waktu pejabat seperti orang lain. Maka, waris perlu uruskan semuanya ketika office hour. Agak susah sekiranya semua waris bekerja secara sepenuh masa dan susah untuk mendapat pelepasan atau cuti bagi menguruskan hal tersebut.
5. Waris tidak tahu hukum faraid
Ilmu faraid ini jarang disentuh dan dikupas secara mendalam samada di sekolah, universiti mahupun di pengajian di masjid-masjid. Ramai yang menganggap ilmu ini tidak penting. Apa yang ditakuti adalah apabila kita termakan hak orang lain secara batil. Haram dan berdosa.
6. Harta yang ditinggalkan kecil
Mungkin anak-anak si mati sudah mempunyai kerjaya sendiri dan berpangkat besar. Apalah yang nak disibukkan dengan sebidang tanah di kampung. Mungkin itu cetusan hati mereka menyebabkan waris membiarkan sahaja harta tersebut tidak dituntut. Walhal mereka perlu ingat, tanah sekangkang kera itulah yang membesarkan mereka adik beradik sehingga berjaya. Daripada terbiar begitu sahaja, baik tuntut terlebih dahulu. Jika tak mahu, jual sahaja dan hasil jualan tersebut wakafkan untuk membuat masjid dan sebagainya. Pahala wakaf tersebut akan terus mengalir kepada si mati sampai bila-bila.
7. Proses tuntuan harta pusaka memakan masa yang lama
Sebab utamanya adalah tidak ada kesepakatan antara waris atau waris yang berhak menerima sudah meninggal dunia terlebih dahulu. Maka, waris seterusnya adalah anak kepada penerima tersebut yang mungkin sudah ada kehidupan masing-masing di tempat lain. Hendak cari mereka semula itu yang susah dan memakan masa. Tidak ada kesepakatan juga menjadi isu utama. Bergaduh di mahkamah bertahun-bertahun berebutkan harta si mati.
Kesimpulannya, buat persiapan dari sekarang ketika masih hidup. Di dalam bidang pengurusan kewangan, bahagian ini dinamakan estate planning atau wealth distribution. Anda boleh gunakan hibah,wasiat atau faraid untuk uruskan harta anda apabila anda sudah tidak ada nanti.
Jangan biarkan waris kita tidak mendapat harta yang kita kumpul selama ini.
Rujukan:
BAGAIMANA MENGATASINYA?
Selain Amanah Raya Berhad, pakar perancangan harta pusaka Islam yang lain adalah as-Salihin Trustee Berhad. 
Penting untuk anda membuat perancangan harta pusaka atau wasiat jika anda; 
  • Samada pihak suami atau isteri, mahu memberi lebih bahagian harta/aset kepada pasangan?  (isteri hanya dapat 1/8 sahaja jika mengikut prosedur biasa/faraid)
  • Wanita yang sudah berkahwin (jika BERMADU atau untuk memudahkan tuntutan harta sepencarian)
  • Mempunyai anak-anak perempuan sahaja/tidak ada anak lelaki
  • Tidak mempunyai anak dan mengambil anak angkat (anak angkat tidak boleh mewarisi harta peninggalan si mati)

Contoh aset: 
  1. Rumah (beli selepas berkahwin)
  2. Saham
  3. Polisi insurans
  4. Akaun simpanan
  5. KWSP
  6. Unit Amanah


 


Anda boleh rujuk Q & A mengenai faraid di link ini:
Sebarang pertanyaan atau berminat membuat perancangan harta pusaka, boleh hubungi saya.

Nota: Penulis adalah penasihat kewangan bertauliah daripada CIMB-Principal Asset Management yang juga bertauliah untuk membantu anda menguruskan harta dengan "Islamic Estate Planning" di bawah pentadbir as-Salihin Trustee Berhad. Hubungi saya 019-2779757 atau email di saidah.cimbprincipal@gmail.com

Prediction utk tahun 2015 dan 2016 - Harga hartanah akan jatuh dan kurang baik utk pelaburan.

Okay. Nak kongsi apa spekulasi untuk pembelian hartanah pada tahun harga barang naik nih. Tak faham, komen la yer...

Antara hujah2 kawanku yg pakar ekonomi.
1. Supply rumah sudah melebihi demand. Sama ada demand utk membeli kurang ataupun demand keupayaan utk membeli dengan gaji sekarang tak mampu.

2. Harga melampau - membuat bank akan lebih ketat dalam memberi loan. Pemilihan tempat dan keupayaan menjadi lebih strict. Kurang loan diberikan - rumah tak terjual banyak.

3. Rumah br nak bina / dalam pembinaan - risiko harga barang naik ekoran ekonomi negara tak tentu - menyebabkan banyak projek bakal terbengkalai.

4. Tiada pulangan investment - kononnya nak beli dan jual bila dapat kunci - tp tak boleh jual kerana tiada pembeli - terpaksa tanggung bulanan sehingga ekonomi ok balik.

5. Ekonomi negara terumbang ambing ekoran kejatuhan main income negara (minyak) dan juga kejatuhan nilai wang ringgit - BNM mungkin tingkatkan interest - effect bank - kekurangan fiscal wang utk dilaburkan (duit takdak) - bank akan kurangkan kadar pinjaman perumahan - rumah tak terjual - developer sakit - projek terbengkalai dan trus jatuh..


Sama ada betul atau tidak. Kita tunggu dan lihat. Moga tak terjadi la mcm ni. Kalau tak. Kita yg akan suffer. Semoga semuanya hanya kata2.

Rasyaik Murad (my husband). Hewhew~
‪#‎16JAN15‬

Bijak wang > Pelaburan untuk tahun 2015: Info yang anda patut tahu mengenai Unit Amanah a.k.a. unit trust

Apabila ada kawan-kawan yang bertanyakan 'kat mana aku boleh letak dan simpan duit aku ha?'. Satu jawapan saya dari dulu sejak zaman belajar di UiTM dan sehinggalah saya sambung belajar Master di UK : Simpanlah dengan dividen a.k.a. Unit Amanah.

Untuk tahun 2015, apabila ringgit jatuh pada paras terendah sejak tahun 1998, kita takut akan kebolehmampuan kita untuk membeli (kuasa membeli) barangan kerana keadaan ekonomi semasa. Pernah dengarkah kita...
  • "kadar inflasi Malaysia melonjak 3.4% tertinggi dalam masa 9 bulan pada 2014?"
  • "kebimbangan pelaksanaan GST akan menaikkan harga barangan sedangkan gaji kita tak naik-naik?" 
Pernah dengar buku Poor Dad, Rich Dad by Robert Kiyosaki? Perbezaan ketara di antara Rich Dad dan Poor Dad adalah cara mereka berfikir tentang duit.
Cara berfikir menentukan tindakan. Tindakan akan membenih hasil. Apa yang penting di sini adalah:
“Jangan bekerja untuk duit. Tetapi buat duit bekerja untuk kita.”

 

 









Berdasarkan kepada kenyataan beberapa pakar ekonomi negara, kita SANGAT DISARANKAN untuk menyimpan wang supaya kita ada cukup tabungan untuk beberapa tahun lagi untuk tujuan seperti menunaikan umrah, haji, membeli rumah, bayar muka kereta dan sebagainya. Memandangkan unit amanah menawarkan pulangan pokok beserta dividen yang tinggi setiap tahun (minimum 10-15% dividen/setahun), sekarang adalah masa yang sangat tepat untuk mulakan simpanan anda. 

Mengapa sekarang? tahun 2015?

  1. Apabila ringgit jatuh, lebih banyak unit yang anda dapat beli. Ini adalah kerana unit amanah atau saham amanah adalah pelan pelaburan yang diluluskan oleh Ministry of Finance dan Securities Commission Malaysia (SC) yang mengumpulkan wang pelabur di bawah satu dana (fund) pilihan.
  2. Unit amanah SANGAT DIGALAKKAN bagi pelabur yang tidak mahu mengambil risiko yang tinggi dan tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang mendalam seperti saham.
  3. Unit amanah menggunakan konsep Dollar Cost Averaging (DCA) iaitu pelabur yang melabur secara konsisten (membuat simpanan bulanan yang tetap atau menggunakan KWSP akaun 1) boleh mendapat harga purata untuk pembelian unit dan dividen seterusnya.
  4. Anda boleh berhenti menyimpan dalam dana pilihan (fund) apabila anda telah mencapai target dividen 10-15% dividen setahun (the longer you invest, better return you will get), dengan tempoh minimum simpanan selama 3 tahun.

Dengan beberapa pilihan simpanan seperti Skim Persaraan Swasta "Private Retirement Scheme" (PRS) dan Regular Saving Plan (RSP), tidak mustahil kita boleh mendapat target wang yang kita mahu. Apa itu PRS?


PRIVATE RETIREMENT SCHEME
  • Pembukaan akaun minimum RM100.00
  • Simpanan bulanan RM100.00 selama setahun
  • Rebat cukai sehingga RM800.00 bergantung kepada jumlah cukai yang dibayar selama setahun
  • Insentif daripada kerajaan (selagi peruntukan ada), RM500.00 percuma kepada pelabur PRS yang berumur 20 hingga 30 tahun.
  • Wang simpanan dalam PRS hanya boleh dikeluarkan pada umur persaraan KWSP iaitu pada umur 55 tahun. (p/s: Ini adalah akaun persaraan kita yang ke-2 selain KWSP. KWSP hanya boleh menawarkan dividen setahun 5-6% VS skim PRS yang boleh menawarkan lebih 15% dividen setahun)
  • more info mengenai insentif PRS boleh klik di sini : http://www.ppa.my/prs/prs-youth/prs-youth-incentive/
  • Disimpan di dalam dana Islamik yang terbaik di CIMB

REGULAR SAVING PLAN

  • Pembukaan akaun minimum RM1000.00
  • Simpanan bulanan minimum RM200.00 (RSP vs ASB Loan: RSP bukan loan tapi ini adalah simpanan yang dibuat keluar)
  • Boleh dikeluarkan pada bila-bila masa
  • Disimpan di dalam dana Islamik yang memenangi banyak anugerah dan popular di CIMB

Selain daripada simpanan untuk mendapat pulangan dividen yang tinggi menggunakan wang sendiri, kita juga boleh menggunakan simpanan KWSP/ "EPF" akaun 1. 

KWSP anda...

Suka dimaklumkan, adalah RUGI jika kita hanya membiarkan KWSP akaun 1 yang hanya dibenar untuk dikeluarkan oleh kerajaan sebanyak 20% itu begitu sahaja dalam KWSP. Adakah wang KWSP kita boleh mencecah RM2 juta pada umur persaraan? Mengikut kajian, wang persaraan KWSP yang kita peroleh pada umur 55 tahun kita boleh habis dalam 3 tahun sahaja jika dibiarkan begitu sahaja. Memandangkan kenyataan oleh pakar ekonomi negara yang menyatakan RM2 juta perlu ada untuk persaraan nanti, kita harus bertindak untuk 'beranakkan' atau menggandakan wang KWSP kita bermula sekarang.




Untuk maklumat lanjut mengenai pelan KWSP, PRS atau Regular Saving Plan, boleh hubungi saya terus melalui whatsapp/mesej di nombor 019-2779757 atau emelkan kepada saidah.cimbprincipal@gmail.com.



Nota: Penulis adalah penasihat kewangan bertauliah daripada CIMB-Principal Asset Management yang juga bertauliah untuk membantu anda menguruskan harta dengan "Islamic Estate Planning" di bawah pentadbir as-Salihin Trustee Berhad.

Thursday, 1 January 2015

Entri tahun baru

YEAYYY!!!
Yeayyy sebab baru ada masa untuk tambah post! Hihi..berhabuk habis blog niii...=p

Terima kasih kat a few of visitors sebab sanggup emel untuk bagitahu "akak lama tak update blog".. behehehe..terharu gitu..

Sekarang my pregnancy dah nak masuk 8 bulan. Cepatnyaaa masa berlalu kan. Tahun baru 2015 ni meninggalkan banyak suka dan duka sepanjang tahun 2014..suka tu sebab dah kahwin & dapat lakii..haha..duka tu biasalah, dugaan hidupp when age begins at 25 years old.

Set baby dan berpantang semua dah beli. Pergi MidValley Baby & Mum Expo haritu masa bulan 11..memang sangat puas hati sebab banyak dapat gifts..memang highly recommended untuk pergi bawak bala tenteraa sebab akan dapat gifts bila tunjuk I/C!



Hhehehe..ni gambar yang ada masuk dalam majalah alumni universiti...haaa, semua dia rangkum, I got married and I am mother-to-be..hehe..siap I buat Frame besar gitu..nanti nak tunjuk kat anak-anak yang gambar mak pak dia dapat liputan kat luar negara..=p

Ok lah, nanti I update lagii yaa..ni ada masa sebab hubby pergi jadi sukarelawan bencana banjir di Kelantan..Naik lori dengan geng dia..katanya, rumah memang ranap dan amat sedih dia tengok...huhu...


Haa, ni belanja gambar di Mom and Baby Expo di Mid Valley hari tu...beg kaler kuning tu hadiah daripada penganjur yang ada macam-macam hadiah contohnyalaa pampers, tuala baby, mandian kecik tu, susu baby, mug, dan bantal baby. Nak dapat hadiah ni, kami beratur panjang laki bini. Untung kalau bawak tentera kita lagi., kalau nak dapat banyak gifts la..hehe.

Ok, nak mandi dan makan dulu,. Kesian kat baby ni...dah kuat tendang mama sebab lapar & mama bucuk,.huhu..

Daisypath - Anniversary